neděle 30. března 2014

Čokoládovo-karamelový cheesecake s lískovými oříšky

V poslední době se ráda koukám na Prostřeno a když tam skoro každý dělal cheesecake jako dezert, dostala jsem na něj chuť a tak jsem projela recepty od svých oblíbenců a musím říct, že jako vždy, mě jejich recept nezklamal. Všem vřele doporučuji.


Co potřebujeme (na formu o průměru 20cm):

Na sušenkový základ:

220g máslových sušenek
100g másla, rozpuštěné

Na náplň:

700g sýra Philadelphia
120g cukru krystal
3 vejce
50g karamelového Salka nebo Dulce de Leche
50g hořké čokolády, nalámané na kousky

Na dokončení:
4 lžíce karamelového Salka nebo Dulce de Leche
2 lžíce opražených a nasekaných lískových oříšků

1. Dno otvírací formy si vyložíme pečícím papírem. Sušenky rozdrtíme válečkem nebo v kuchyňském robotu a vysypeme do mísy. Přidáme rozpuštěné máslo a zamícháme. Formu naplníme směsí a dobře vtlačíme -  můžeme si pomoci skleničkou s rovným dnem. Vložíme do lednice na 20 až 30 minut.

2. Předehřejeme troubu na 160 stupňů.

3. Sýr Philadelphia metličkou nejprve prošleháme a nadlehčíme, teprve poté vmícháme cukr, opět prošleháme, přidáme vejce po jednom a prošleháme. 

4. Jednu třetinu sýrové směsi dáme do jiné mísy a dáme stranou. Do zbylé směsi přimícháme karamel a nalijeme na sušenkový základ. 

5. Ve vodní lázni si rozpustíme čokoládu a necháme chvíli vychladnout. Poté ji zamícháme do odložené sýrové směsi a zamícháme. Směs nalijeme na karamelovou směs. 

6. Formu obalte alobalem tak, aby se do ní nedostala voda. Postavte formu do pekáčku a nalijte do něj vodu tak, aby sahala 5mm pod okraj dortové formy. Pečeme 35-45 minut.

7. Cheesecake necháme vychladnout ve formě na pokojovou teptotu a pak vložíme na pár hodin nebo nejlépe přes noc do lednice.

8. Opatrně otevřeme ráfek (pokud cheescake nejde od stěny, pomůžeme si nožem, kterým objedeme okraj). Navrch rozetřeme karamel a posypeme oříšky.






Žádné komentáře:

Okomentovat